EVET
Mr. Simit
2 kişilik
1 adet sokak simidi
2 yumurta
8-10 dilim kurutulmuş et
Tuz – karabiber
Roka
1 adet sokak simidi
2 yumurta
8-10 dilim kurutulmuş et
Tuz – karabiber
Roka
Hollandez sos için;
100 gr tereyağı
2 yumurta sarısı
½ çay kaşığı tuz
1 çorba kaşığı beyaz şarap sirkesi
2 yumurta sarısı
½ çay kaşığı tuz
1 çorba kaşığı beyaz şarap sirkesi
İşe önce hollandez sosu yaparak başlayın, bunun için 100 gr tereyağını küçük bir sos tenceresine koyup 3-4 dakika kaynatın ve üzerinde biriken köpüğü alın. Çok fazla kaynatıp, yağın yanmaması için biraz dikkatli davranın. Bu şekilde ‘’clarified butter’’ yani sütü alınmış sade tereyağ elde etmiş olacaksınız. Bir kenara alıp soğuması içi bekletin.
Çelik bir kase yada mayonez tenceresinde 2 yumurtanın sarısını koyun. ½ çay kaşığı tuz ve 1 çorba kaşığı beyaz şarap sirkesini ekleyip, çırpma teli ile çırpın. Hollandez sosun tam kıvamında olması için ısı gerektiğinden bu işlemi 2 şekilde yapabilirsiniz. Birincisi, benmari usulü; yani sıcak su dolu bir kasenin üzerine başka bir çelik kase yerleştirerek çırpma işlemini bu şekilde devam ettirmek. İkincisi ise çelik kasenizi ara ara altı kısık ocağın üzerine alarak kabın ısınmasını sağlamak.
Yumurta sarısı hafif kabarmaya başladığı zaman, yaklaşık 4-5 dakika sonra, hazırladığınız sütü alınmış tereyağını ince bir ip gibi yavaş yavaş döküp karışıma yedirin. Bu aşamada birisinin size yardım etmesi gerekebilir. Karışımı, mayonezden daha sulu ama daha sosumsu bir hal alana kadar çırpın ve daha sonra kullanmanız için bir kaseye alıp üzerini streç filmle kapatıp ılık bir yerde bekletin.
1 simidi ortadan enlemesine ikiye kesin ve kızartın. 8-10 parça kurutulmuş eti de bir tavada gevrekleşene kadar 1-2 dakika pişirin. Tavadan etleri aldıktan sonra poşe yumurta için 2 parmak kadar sıcak su koyun, İsterseniz 1 çorba kaşığı sirke ilave edebilirsiniz ama ben çılbıra benzer mantıkla eklemeden yapıyorum.. 2 yumurtayı dikkatlice suyun içine kırın. Bu şekilde 5-6 dakika yumurta beyazının opak bir hal alana kadar pişirin, yumurta sarısının üstü tam kaplanmadıysa pişerken kaşık yardımıyla sıcak suyu ara ara üzerine ekleyin.
Servis tabağına önce simidi, ortasındaki boşluğa kurutulmuş etleri son olarakta 2 poşe pişmiş yumurtayı koyun ve üzerine hazırladığınız hollandez sostan gezdirin. Rokalar ile süslüyorum çünkü bu sosu itibariyle ağır bir yemek o yüzden yeşillikler bu lezzeti rahatlatacak.
Mutlu Ekmek Arası
2 diş sarımsağı dövün ve 6 dal taze kekikle birlikte 2 parmak kalınlığında kestiğiniz 2 tavuk göğsüne ekleyin. Tavuk parçalarına 2 tatlı kaşığı sirke ve 4 çorba kaşığı zeytinyağı ilave edin ve en az 10 dakika olmak üzere, dinlendirebildiğiniz kadar dinlendirin. [Mayonezi için, 2 avuç fındığı, köz kokusunu artırmak için tavada kendi yağında kavurun. Kavrulunca mermer havanda fındıkları iri taneli parçalar halinde dövün. 1 tatlı kaşığı hardala, 1 yumurta sarısını ekleyin ve çırpın. Sonra içine damla damla zeytinyağını katarak çırpmaya devam edin. 200 -250 ml. Zeytinyağını bu şekilde yavaş yavaş yedirdikten sonra bıçakla kabaca doğradığınız 5 dal fesleğen ve 3 dal reyhanla karıştırın. 1 limonun suyunu ve ağız tadınıza göre tuz ve karabiberi son olarak da fndık parçalarını ekleyerek karıştırın. Mayoneziniz artık ekmeklere sürmek için hazır.] Marine olan tavukları kızartmak için tavayı kızdırın ve ısınınca tavukları tavaya koyup, 4-5 dakika boyunca çevirerek pişirin. Pişerken tahta spatulayı satır gibi kullanarak tavuğunuzu ince parçalara ayırın. Kendince bir kokoreç olacak. Yalnız tavuğu bu şekilde uzun süre kızartıp kurutmayın. 8 dilim köy ekmeğini kızartın [ve mayonez karışımını ekmeğinizin içine yayın]. Üzerine biraz marul ekleyin, tavukları koyup dilimleri kapatın. Nefis ekmek aranız hazır.
4 Kişilik
2 adet tavuk göğsü
2 diş sarımsak
6 dal taze kekik
4 çorba kaşığı zeytinyağı
2 tatlı kaşığı sirke
8 dilim köy ekmeği
Marul yaprakları
2 diş sarımsak
6 dal taze kekik
4 çorba kaşığı zeytinyağı
2 tatlı kaşığı sirke
8 dilim köy ekmeği
Marul yaprakları
Şişte Brownie
110 gr. tereyağını birkaç parçaya bölerek benmari usulü eritin. Eriyince üzerine 250 gr. parçalanmış sütlü çikolata ekleyerek karıştırın. 2 yumurta ve 2 yumurtanın sarısını bir kaseye alarak, 40 gr. toz ve 30 gr. esmer şeker ile birlikte 1 dakika çırpın. Sonra üzerine 10’ar gr. un ve kakao ilave ederek karıştırın. Eriyen ve ılıyan çikolata karışımını yumurta karışımına ekleyin. Sonra kalıplara rahat boşaltmak için sürahi ağızlı bir kaba boşaltın. Brownie için kullanacağınız kalıpları bir parça tereyağı ile sıvayın ve bir miktar un serpiştirin. Brownie karışımını kapların ¾ ‘üne doldurun. 200 derecelik fırında yaklaşık 10 dakikada şişip kabaracaklar. Çıkarıp soğumaları için bir kenarda bekletin. Artık soğuyan brownieleri, hem göze hem mideye hitap etmeleri için çilek, nane yaprağı ve aklınıza gelen her türlü tatlılıkla şişe dizebilirsiniz.
8-10 Kişilik
250 gr. sütlü çikolata
110 gr. tereyağı
40 gr. toz şeker
30 gr. esmer şeker
10 gr. kakao
2 adet yumurta
2 adet yumurta sarısı
10 gr. un
Çilek
Krema
Nane yaprağı
110 gr. tereyağı
40 gr. toz şeker
30 gr. esmer şeker
10 gr. kakao
2 adet yumurta
2 adet yumurta sarısı
10 gr. un
Çilek
Krema
Nane yaprağı
http://www.refikaninmutfagi.com/category/mucize-lezzetler-2/
Kitlem değişmiş. Rusya silinmiş, ABD olmuş. Ne garip şey.
Kitlem değişmiş. Rusya silinmiş, ABD olmuş. Ne garip şey.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder